Tuesday, 22 August 2017

Extra Questions and Answers On QUALITY|CBSE |vii|English


1.      From when did the narrator know Mr. Gessler and where was the shop of Mr.Gessler?
 Answer- According to the author he knew Mr.  Gessler from the days of his extreme youth, because he made his father’s boots. He lived with his elder brother in his shop, which was in a small by-street in a fashionable part of London.

2.   How was the shop of Mr.Gessler?

Answer- The shop had a certain quiet distinction. It had very less similarity with other shops. There was no sign upon it other than the name of Gessler Brothers; and in the window a few pairs of boots.

3.      What was the author’s opinion about Mr Gessler as a bootmaker?
Ans- The author thought high about Mr. Gessler about boot making. He made only what was ordered, and what he made never failed to fit. To the author making boots—such boots as he made—seemed to him mysterious and wonderful.

4.   “Isn’t it awfully hard to do, Mr Gessler?”-
-Who is the speaker?
-In what context did he say these words?
-What did Mr.Gessler reply?
Answer- The speaker is the author himself.

It was one of the early days of the author’s youthful time.One day he went to Mr.Gessler’s shop and stretching his youthful feet made the remarks.

With a sudden smile from out of the redness of his beard Mr. Gessler said, “Id is an ardt!’’

5.   Why was it not possible to go to Mr.Gessler very often?
Anwer- One could not go to Mr. Gessler’s shop very often and the reason was his excellent ability to make excellent and everlasting boots. His boots lasted terribly, having something beyond the temporary as if some essence of boot stitched into them.

6.   How does one feel when he turns up to the shop of Mr. Gessler?

Answer- When one goes into the shop of Mr. Gessler, it is not like any other shop. One feels that as if one has entered a Church. One sits on the chair waiting to be served. And then Mr. Gessler would come with a guttural sound, and the tip-tap of his slippers beating the narrow wooden stairs and he would stand before one without coat, a little bent, in leather apron, with sleeves turned back, blinking—as if awakened from some dream of boots.

                           
7.   When the author would want a pair of Russian leather boots, how would Mr.  Gessler react?
Answer- When the author asked for a Russian leather boot, without a word he would leave the author retiring and whence he came, or into the other portion of the shop, and the author would continue to rest in the wooden chair inhaling the incense of his trade. Soon he would come back, holding in his hand a piece of gold-brown leather. With eyes fixed on it he would remark, “What a beaudiful biece!” When the author too had admired it, he would speak again. “When do you wand dem?” And the author would answer, “Oh! As soon as you conveniently can.” And he would say, “Tomorrow fordnighd?”

8.   Narrate the incident where the author complained about the creaking of the boot.
Answer- One day the author said to Mr Gessler that last pair of boots creaked. He looked at the author as if expecting the author to withdraw or qualify the statement, and then said, “ld shouldn’d ’ave greaked.’’
But then the author said that it did. Then Mr.Gessler said, “You god dem wed before dey found demselves.” When the author refuted this possibility, Mr.Gessler lowered his eyes, as if hunting for memory of those boots and then said “Zend dem back,”, “I will look at dem.”“Zome boods,” he continued slowly, “are bad from birdt. If I can do noding wid dem I take dem off your bill.”

9.   Narrate the incident where the author visited the shop of Mr.Gessler with the boots bought from the big firm.
Answer- One day the author went absent-mindedly into his shop in a pair of boots bought in an emergency at some large firm. He took the order without showing the author any leather and had a penetrating look at the inferior covering of the foot. At last he said, “Dose are nod my boods.”
The tone was not one of anger, nor of sorrow, not even of contempt, but there was in it something quiet that froze the blood. He put his hand down and pressed a finger on the place where the left boot was not quite comfortable and then he said, “Id ’urds’ you dere,” he said, “Dose big virms ’ave no self-respect.”

10.                What did Mr. Gessler share about the troubles of his trade?

Answer- While talking with the author about the boots made by the big firms, he shared his pain of his trade.  He said, “They get it all. They get it by advertisement, not by work. They take it away from us, who love our boots. It comes to this — presently I have no work. Every year it gets less.

11.                When the author went after two years to the shop of Mr. Gessler what surprised him?

Answer- As the boots made by Mr. Gessler lasted terribly, the author was unable to go to Mr. Gessler’s shop before two years. When the author went it appeared to be his elder brother, handling a piece of leather.
The author greeted and asked his whereabouts. Then he came close, and peered at the author and said, “I am breddy well”, but my elder brudder is dead.” And suddenly the author discovered him to be aged and wan.

12.                What logic did Mr.Gessler give for his brother’s death?

Answer- While talking about his elder brother Mr. Gessler touched the top of his head, where the hair had suddenly gone as thin as it had been on that of his poor brother, to indicate, he cause of his death.

13.                After returning from the abroad when the author went to the shop of Mr. Gessler what difference did he discover in Mr. Gessler?

Answer- After returning from the abroad when the author went to the shop of Mr. Gessler, he found a different Man .He had left a Man of sixty and then he looked as if seventy five, pinched and worn, who genuinely, that time, did not at first know the author.

14.                How were the last boots made by Mr. Gessler for the author?

Answer- When one evening the boots which he had ordered came, one by one the author tried them on. In shape and fit, in finish and quality of leather they were the best he had ever made. The author was so happy that he flew downstairs, wrote a cheque and posted it at once with his own hand.

15.                A week later after receiving the last boots when the author went to tell the author about how nicely the boots fitted what disturbed him?

Answer- A week later after receiving the last boots when the author went to tell the author about how nicely the boots fitted , the author was disturbed to see a young man with an English face. When the author asked about Mr. Gessler, the man informed that they had taken the shop over as Mr. Gessler was dead.

16.                What reason did the author tell as the reason for the death of Mr. Gessler’s death?
Answer- According to the Englishman Mr.  Gessler starved himself. It was slow starvation, the doctor called it. He said that Mr.  Gessler went to work in a state of starvation .Besides starving he used to allow the fire to go off at night in this biting winter. These led him to his demise.

17.                What negative aspects of Mr.  Gessler’s way of business are reflected by the Englishman?
Answer- The English young man reflected how Mr. Gessler was a perfect bootmaker but a bad business man. He said that he wouldn’t have anybody to touch his boots except himself. When he got an order, it took him such a time. People won’t wait. He lost everybody. And there he’d sit, going on and on. According to the author there is not a man in London who made a better boot than Mr. Gessler. In this age of competition, he never advertised. These all led to his downfall in spite of his ability as a good bootmaker.

                              
Written By Badal Paul
The author is a passionate blogger, writer and educationalist. This blog is created to ease troubles of the Cbse students. The author holds multiple blogs and the writer of the Novel KALCHAKRA, OOM AND THE CHOSEN FIVE.

BUY MY E-BOOK-ON GHOST HORROR