Friday, 29 July 2016

TEXTBOOK ANSWERS AND SOLUTIONS OF CBSE CLASS X SOCIAL SCIENCE Chapter 5 Popular-Struggles and Movements


1. In what ways do pressure groups and movements exert influence on politics?

Answer :- Pressure groups and movements exert influence on politics in a variety of ways.

→ They try to win public support and sympathy for their goals and activities by carrying out information campaigns, organising meetings, filing petitions etc.

→ By organising strikes and disruptions, they seek to make the government take note of their demands.

→ The issues raised by them often influence the policies of political parties.

→ They also influence decision-making by lobbying.


2. Describe the forms of relationship between pressure groups and political parties?

Answer :- The relationship between political parties and pressure groups can take different forms.     
                                                                                                                            
→Pressure groups are often formed and led by politicians and political parties. Most trade unions and students' organisations in India are either established by, or affiliated to one or the other major political party.

→ Political parties sometimes grow out of movements. Parties like DMK and AIADMK were formed this way.

→ They often take positions that are opposed to each other. Yet they are in dialogue and negotiation.

→ Many a times, the issues raised by pressure or movement groups are taken up by political parties, leading to a change in the policies of the parties.

3. Explain how the activities of pressure groups are useful in the functioning of a democratic government.

Answer :- Pressure groups are organisations that attempt to influence government politics. They do not directly control or share political power. Pressure groups help in the deepening of democracy. As long as everyone gets the opportunity, putting pressure on the rulers is not an unhealthy activity in a democracy. Governments can often come under undue pressure from a small group of rich and powerful people. Pressure groups perform a useful role of countering this undue influence of reminding the government of the needs and concerns of ordinary citizens.

4. What is a pressure group? Give a few examples.

Answer :- A pressure group is an organisation which attempts to influence government policies through protests and demonstrations. Pressure groups are formed when people with similar opinions get together for similar objectives.
Examples of pressure groups are FEDECOR and BAMCEF.

5. What is the difference between a pressure group and a political party?


Answer :- A pressure group is an organisation formed when people with common occupation, interest, aspirations or opinions come together in order to achieve a common objective.. They fight and try to achieve a common objective. Political parties contest elections because their aim is to achieve political power. They have more than one interests, they have their own ideology. They represent various interests and have their own way of achieving their aims.



6. Organisations that undertake activities to promote the interests of specific social sections such as workers, employees, teachers, and lawyers are called sectional interest groups.

7. Which among the following is the special feature that distinguishes a pressure group from a political party?

(a) Parties take political stances, while pressure groups do not bother about political issues.

(b) Pressure groups are confined to a few people, while parties involve larger number of people.

(c) Pressure groups do not seek to get into power, while political parties do.


(d) Pressure groups do not seek to mobilise people, while parties do.

Answer :- (c) Pressure groups do not seek to get into power, while political parties do.

8. Match List I (organisations and struggles) with List II and select the correct answer using the codes given below the lists: do.



List I

List II

1.
Organisations that seek to promote
the interests of a particular section
or group

A.
Movement
2.
Organisations that seek to promote
common interest

B.
Political parties
3.
Struggles launched for the resolution of a social problem with or without groups
an organisational structure

C.
Sectional interest
4.
Organisations that mobilise people  with a view to win political power groups

D.
Public interest



1
2
3
4

(a)
C
D
B
A

(b)
C
D
A
B

(c)
D
C
B
A

(d)
B
C
D
A


Answer :-


1
2
3
4
(b)
C
D
B
A

9. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the lists:

List I

List II

1.
Pressure group
A.
Narmada Bachao Andolan

2.
Long term movement
B.
Asom Gana Parishad

3.
Single issue movement
C.
Women’s movement

4.
Political party
D.
Fertilizer dealers’ association



1
2
3
4
(a)
D
C
A
B
(b)
B
A
D
C
(c)
C
D
B
A
(d)
B
D
C
A

Answer :-


1
2
3
4
(a)
D
C
A
B


10. Consider the following statements about pressure groups and parties.
A. Pressure groups are organised expression of the interests and views of specific social sections.
B. Pressure groups take positions on political issues.
C. All pressure groups are political parties.
Which of the statements given above are correct?
(a) A, B, and C (b) A and B (c) B and C (d) A and C

Answer :- (b) A and B


Written By Badal Paul
The author is a passionate blogger, writer and educationalist. This blog is created to ease troubles of the Cbse students. The author holds multiple blogs and the writer of the Novel KALCHAKRA, OOM AND THE CHOSEN FIVE.