Monday, 13 June 2016

TEXTBOOK ANSWERS AND SOLUTIONS OF CBSE CLASS VIII SCIENCE Chapter 15 Some Natural Phenomena

                    


1)Which of the following cannot be charged easily by friction?
(a) A plastic scale
(b) A copper rod
(c) An inflated balloon
(d) A woollen cloth

ANSWER:- (b) A copper rod

2)When a glass rod is rubbed with a piece of silk cloth the rod
(a) and the cloth both acquire positive charge.
(b) becomes positively charged while the cloth has a negative charge.
(c) and the cloth both acquire negative charge.
(d) becomes negatively charged while the cloth has a positive charge.

ANSWER:- (b) The rod becomes positively charged, while the cloth has a negative charge.

3)Write T against true and F against false in the following statements.
(a) Like charges attract each other. (T / F)
(b) A charged glass rod attracts a charged plastic straw. (T / F)
(c) Lightning conductor cannot protect a building from lightning. (T/F)
(d) Earthquakes can be predicted in advance. (T / F)

ANSWER:-
(a) False
(b) True
(c) False
(d) False

4) Sometimes, a crackling sound is heard while taking off a sweater during winters. Explain.

ANSWER:-When a sweater is taken off, the woollen sweater gets charged because of the friction between the sweater and the body. Hence, one can hear a crackling sound.

5)Explain why a charged body loses its charge if we touch it with our hand.

ANSWER:-When we touch a charged object, our body conducts its charges to the earth. That is why a charged body loses its charge.

6)Name the scale on which the destructive energy of an earthquake is measured. An earthquake measures 3 on this scale. Would it be recorded by a seismograph? Is it likely to cause much damage?

ANSWER:-The destructive energy of an earthquake is measured by the Richter scale.
The reading of magnitude 3 on the Richter scale would be recorded by a seismograph.
If the Richter scale gives a reading of magnitude 3, then the earthquake is not likely to cause much damage.

7) Suggest three measures to protect ourselves from lightning.



ANSWER:- (i) Stay in a completely closed place.
ii)Do not bath in running water. This may cause an electric shock.
iii)Do not touch any electrical wires, telephone cables, metal pipes, etc.

8)Explain why a charged balloon is repelled by another charged balloon whereas an uncharged balloon is attracted by another charged balloon?

ANSWER:-The nature of charges present on the surface of charged balloons are similar. Since like charges repel each other, two charged balloons repel each other. When a charged body is brought near an uncharged body, the uncharged body acquires charges on its surface caused by the induction of charges. The charges are of opposite nature in relation to the charged body. Since unlike charges attract each other, a charged body always attracts an uncharged body. Hence, an uncharged balloon is attracted by another charged balloon.

9) Describe with the help of a diagram an instrument which can be used to detect a charged body.

ANSWER:- An electroscope can be used to detect whether a body is charged or not.

10) List three states in India where earthquakes are more likely to strike.

ANSWER:-The three states in India where earthquakes are more likely to strike are Jammu and Kashmir, Gujarat, and Assam.

11) Suppose you are outside your home and an earthquake strikes. What precaution would you take to protect yourself?

ANSWER:- Some of the precautions are as follows:
(i) Try to find an open field away from tall buildings, installations, tall trees, and electric wires and poles.
(ii) If travelling in a bus or a car, then do not come out when an earthquake strikes.

12)The weather department has predicted that a thunderstorm is likely to occur on a certain day. Suppose you have to go out on that day. Would you carry an umbrella? Explain.

ANSWER:-No. We should not carry an umbrella in a thunderstorm. During thunderstorms, which are accompanied with lightning, electric discharge from the clouds can travel through the metallic rod of the umbrella.


Written By Badal Paul
The author is a passionate blogger, writer and educationalist. This blog is created to ease troubles of the Cbse students. The author holds multiple blogs and the writer of the Novel KALCHAKRA, OOM AND THE CHOSEN FIVE.