Saturday, 30 January 2016

TEXTBOOK ANSWERS AND SOLUTIONS OF CBSE CLASS IX SCIENCE Chapter 6 Tissues



1) Define the term "tissue".
ANSWER:-Tissue is a group of cells that are similar in structure and are organized together to perform a specific task.
2). How many types of elements together make up the xylem tissue? Name them.
ANSWER :-(i) Tracheids
(ii) Vessels
(iii) Xylem parenchyma
(iv) Xylem fibres
3) How are simple tissues different from complex tissues in plants?

ANSWER:-
 

5) What are the functions of the stomata?

ANSWER :-(i) They allow the exchange of gases (CO2 and O2) with the atmosphere.
ii)The loss of excess water in the form of water vapour which is known as transpiration.

6) Diagrammatically show the difference between the three types of muscle fibres.

ANSWER:-

7) What is the specific function of the cardiac muscle?
ANSWER:-function of the cardiac muscle is to control the contraction and relaxation of the heart.

8) Differentiate between striated, unstriated and cardiac muscles on the basis of their structure and site/ location in the body.

ANSWER:-

Striated MusclesUnstriated MusclesCardiac Muscles
Unbranched fibres; with striations.Unbranched fibres; with striations.Branched fibres with striations.
Present in voluntary organs.Present in involuntary organs.Present in the heart.

9 ) Draw a labelled diagram of a neuron.
ANSWER:-
neuron


10) Name the following:
(a) Tissue that forms the inner lining of our mouth.
(b) Tissue that connects muscle to bone in humans.
(c) Tissue that transports food in plants.
(d) Tissue that stores fat in our body.
(e) Connective tissue with a fluid matrix.
(f) Tissue present in the brain.

ANSWER:-
a) Epithelial tissue
b)Dense regular connective tissue (tendons)
c)Phloem
d)dispose tissue
e)Blood
f)Nervous tissue

11) Identify the type of tissue in the following: skin, bark of tree, bone, lining of kidney tubule, vascular bundle.

ANSWER:-Skin: Stratified squamous epithelial tissue
Bark of tree: Simple permanent tissue
Bone: Connective tissue
Lining of kidney tubule: Cuboidal epithelial tissue
Vascular bundle: Complex permanent tissue

12) Name the regions in which parenchyma tissue is present.

ANSWER:-Leaves, fruits, and flowers are the regions where the parenchyma tissue is present.

13) What is the role of epidermis in plants?

ANSWER:- It is a protective tissue of the plant body.
It protects the plant against mechanical injury.
It allows exchange of gases through the stomata.

14) How does the cork act as a protective tissue?

ANSWER:-The outer protective layer or bark of a tree is known as the cork. It is made up of dead cells. Therefore, it protects the plant against mechanical injury, temperature extremes, etc. It also prevents the loss of water by evaporation.

15) Complete the table:

tissue1

ANSWER:-

tissue2

Written By Badal Paul
The author is a passionate blogger, writer and educationalist. This blog is created to ease troubles of the Cbse students. The author holds multiple blogs and the writer of the Novel KALCHAKRA, OOM AND THE CHOSEN FIVE.