Friday, 29 January 2016

TEXTBOOK ANSWERS AND SOLUTIONS OF CBSE CLASS IX SCIENCE CHAPTER-1 Matter In Our Surroundings



1) Convert the following temperature to Celsius scale:
(a) 300 K
(b) 573 K
ANSWER:-
(a) 300 K = (300 273)°C = 27°C
(b) 573 K = (573 273)°C = 300°C

2) Convert the following temperatures to Kelvin scale.
(a) 25°C
(b) 373°C
ANSWER:-
Kelvin is an SI unit of temperature, where 0°C =273.16 K (approximately 273 K)
(a) 25 °C = (25 + 273) K = 298 K
(b) 373 °C = (373 + 273) K = 646 K

3) Give reason for the following observations.
(a) Naphthalene balls disappear with time without leaving any solid.
(b) We can get the smell of perfume sitting several metres away.

ANSWER:-
(a) Naphthalene undergoes sublimation easily
i.e., the change of state of naphthalene from solid to gas takes place easily. Thus, naphthalene balls disappear with time without leaving any solid.

(b) Gaseous particles possess high speed and large spaces between them. Particles of perfume diffuse into these gaseous particles at a very fast rate and reach our nostrils. This enables us to smell the perfume from a distance.

4) Arrange the following substances in increasing order of forces of attraction between particles−− water, sugar, oxygen.
ANSWER:-Oxygen < Water < Sugar

5) What is the physical state of water at−−?
(a) 25°C
(b) 0°C
(c) 100°C

ANSWER:-
(a) Water at 25°C is present in the liquid state.
(b) At 0 °C, water can exist as both solid and liquid. At this temperature, after getting the heat equal to the latent heat of fusion, the solid form of water i.e., ice starts changing into its liquid form i.e., water.
(c) At 100 °C, water can exist as both liquid and gas. At this temperature, after getting the heat equal to the latent heat of vaporization, water starts changing from its liquid state to its gaseous state, i.e., water vapour.

6) Give two reasons to justify
(a) Water at room temperature is a liquid.
(b) an iron almirah is a solid at room temperature.

ANSWER:-
a) (i) At room temperature, water has no shape but has a fixed volume that is, it occupies the shape of the container in which it is kept.
(ii) At room temperature, water flows.

b)(i) it has a definite shape and volume like a solid at room temperature.
(ii) it is rigid as solid at room temperature.

7) Why is ice at 273 K more effective in cooling than water at the same temperature?

ANSWER:-
Ice at 273 K has less energy than water. Water possesses the additional latent heat of fusion. Hence, at 273 K, ice is more effective in cooling than water.

8) What produces more severe burns, boiling water or steam?

ANSWER:-Steam has more energy than boiling water. It possesses the additional latent heat of vaporization. Therefore, burns produced by steam are more severe than those produced by boiling water.



9) Name A, B, C, D, E and F in the following diagram showing change in its state.


Written By Badal Paul
The author is a passionate blogger, writer and educationalist. This blog is created to ease troubles of the Cbse students. The author holds multiple blogs and the writer of the Novel KALCHAKRA, OOM AND THE CHOSEN FIVE.