Wednesday, 12 March 2014

THREE QUESTIONS TEXTBOOK ANSWERS AND SOLUTIONS CBSE-CLASS-VII-ENGLISH





Comprehension check
Page -10

1.      Why did the king want to know answers to three questions?

Ans.     The king had a strong notion that if he would get answers to the three questions mentioned , he would never fail in anything i.e. the king would prove to be triumphant in everything as a ruler.

2. Messengers were sent throughout the kingdom

(i) to fetch wise men.
(ii) to find answers to the questions.
(iii) to look for the wise hermit.
(iv) to announce a reward for those who could answer
the questions.
Mark your choice

Answer-  (iv) to announce a reward for those who could answer
the questions.

 Comprehension Check
Page-14

·         Complete the following sentences by adding the
appropriate parts of the sentences given in the box.

1. Many wise men answered the king’s questions,
2. Someone suggested that there should be a council of
wise men
3. Someone else suggested that the king should have a
timetable
4. The king requested the hermit
5. The king washed and dressed the bearded man’s
wound,

but the bleeding would not stop.
to answer three questions.
but their answers were so varied that the
king was not satisfied.
and follow it strictly.
to help the king act at the right time
Answer

1. Many wise men answered the king’s questions, but their answers were so varied that the king was not satisfied.

2. Someone suggested that there should be a council of wise men to help the king act at the right time.

3. Someone else suggested that the king should have a timetable and follow it strictly.

4. The king requested the hermit to answer three questions.

5. The king washed and dressed the bearded man’s wound, but the bleeding would not stop.

Working with the text:-
Answer the following questions

1) Why was the king advised to go to magicians?

Ans- In answer to the first question, the concluding suggestion was given that the king to acquire the right time to begin something must confide to magicians because only magicians have the capability to look into the future happenings which will enable the king to begin a work at the proper time.

2) In answer to the second question, whose advice did the people say would be important to the king?

Answer-Answer to the second question had been multifarious. Some of the people suggested the councilors to be the vital people. The king listened to another group who professed for the priests. Even doctors were acknowledged by another group. Yet another group considered soldiers, to be the most important people.

3) What suggestions were made in answer to the third question?

Answer-Answers to the third question was even assorted one and were futile to satisfy the king. One group considered science to be the best whereas another group professed  fighting to the apt work to do. Even another group who were religious, suggested religious worship to be the most important.

4) Did the wise men win the reward? If not, why not? 

Answer-The king found himself in total dubious state about the acceptability of the suggestions given by different wise people. If the suggestions came only one,the king would go for the same . But the variegated answers forced the king to avoid giving awards.

5) How did the king and the hermit help the wounded man?  

Answer-During the conversation between the king and the hermit, there came an injured man running. He fell senseless and the king moving his cloth found a wound with blood drizzling. The king took pity and washed his wound and used his handkerchief to dress his wound. But the king had to redress the wound when bloodshed continued. At last with sympathetic care of the king the bearded man was stable. The bearded man was given fresh water by the king and with the help of the hermit he laid the bearded man on the bed.

6.
i)   Who was the bearded man?

Answer- The bearded man was the enemy of the king. He bore enmity against the king because once the king had given death sentence to his brother and had seized his property too. So to avenge his brother’s death and to revenge of his injustice, he wanted to kill the king.

ii) Why did he ask for the king’s forgiveness?

Answer-Because of the pricking of conscience, the bearded man asked forgiveness to the king. With the intention to kill the king , he had hidden himself on the way. But he had an encounter with the king’s bodyguard and got wounded. Coincidentally the king dressed his wound in sympathy and ultimately saved his life. This made the bearded man to change his thought. And he asked forgiveness to his savior whom he considered enemy.

7. The king forgave the bearded man. What did he do to show his forgiveness?
          
Answer-The king had a realization of what the peril, the bearded man had gone though. Though the bearded man bore enmity against the king , the king forgave him and swore of sending his servants and doctors to take proper care of him. Besides, he promised to give his property back to him.

8. What were the hermit’s answers to the three questions?
Write each answer separately. Which answer do you like most, and why?    
     
Answer- Hermit professed ‘Now, the present time to be the most important time to begin something. He said t hat we do not have any power to act in past of future and only can exercise our power in the present time.

In answer to the second question the hermit advised to consider that person to be the most important with whom one is staying at that particular time. According to him  no one is certain of what will happen in future or we with meet the person again as not.
Corresponding with the present time the hermit advised the king do good of the person with whom he is in the present time. He thinks so, because we are sent in this world for that purpose alone.

            I like the third answer the most because the third answer tell us to be  philanthropic.


Working with Language

1. Match items in List A with their meanings in List B.
fainted: lost consciousness

A                                                                                                     B
(i) wounded                                                                got up from sleep
(ii) awoke                                                                    give back
(iii) forgive                                                                  small patches of ground for plants
(iv) faithful                                                                  severely injured
(v) pity                                                                         pardon
(vi) beds                                                                      loyal
(vii) return                                                                  feel sorry for
Use any three of the above words in sentences of your own. You may change the form of the word.

Answer-
(i)      wounded                              -   severely injured
(ii)     awoke                                   -   got up from sleep
(iii)    forgive                                  -    pardon
(iv)    faithful                                 -    loyal
(v)     pity                                       -    feel sorry for
(vi)    beds                                     -    small patches of ground for plants
(vii)   return                                  -    give back

2. Each of the following sentences has two blanks. Fill in the blanks with appropriate forms of the word given in brackets.

He has to help me. Do you think he will remember his? (Promise)He has promised to help me. Do you think he will remember his promise?

(i) The--------------- said that only fresh evidence would make him change his-------------------------- (judge)

(ii) I didn’t notice any serious----------------- of opinion among the debaters, although they---------- from one another over small points.(differ)

(iii) It’s a fairly simple question to-------------------- ,but will you accept my--------------- as final? (answer)

(iv) It isn’t---------------- that----------------------- should always be the mother of invention. (necessary)

(v) Hermits are------------------ men. How they acquire their---------------------- no one can tell. (wise)

(vi) The committee has---------------------------- to make Jagdish captain of the team. The------------------------------ is likely to please everyone. (decide)

(vii) Asking for----------------- is as noble as willingness to---------------------------- . (forgive)
 Answer-
(i)                 The judge said that only fresh evidence would make him change his judgment.(judge)

(ii) I didn’t notice any serious difference of opinion among the debaters, although theydiffered from one another over small points. (differ)

(ii)               It’s a fairly simple question to answer ,but will you accept my answer as final? (answer)

(iv) It isn’t necessary that  necessity  should always be the mother of invention. (necessary)

       (v) Hermits are wise men. How they acquire their wisdom  no one can tell. (wise)

      (vi) The committee has decided to make Jagdish captain of the team. The decision is likely to please everyone. (decide)

Written By Badal Paul
The author is a passionate blogger, writer and educationalist. This blog is created to ease troubles of the Cbse students. The author holds multiple blogs and the writer of the Novel KALCHAKRA, OOM AND THE CHOSEN FIVE.