Saturday, 22 March 2014

Bepin ChOudhury’s lapse of memory TEXTBOOK ANSWERS AND SOLUTIONS CBSE-CLASS-VIII-ENGLISH




1.   Why did the man stare at Bepin Babu in disbelief?

Ans.      The man, Parimal Ghose was perplexed to the utmost because Bepin Babu did not recognize him. To convince him Parimal Ghose presented a lot supportive information. But still Bepin Babu denied him to be known to him. It is very common for the people to forget somebody and behaving like a stranger. At the denial of recognition even after providing enough personal detail the man, Parimal Ghose stared at him in disbelief.

2.   Where did Bepin Babu say he went in october 58?

Ans.      Questioned by the stranger, Bepin Babu refuted the statement that he had been to Rachi in 58 puja. He was sure that he had been to Kanpur during the Durga Puja in October 58.

3. Mention any three (or more) things that Parimal Ghose knew about Bepin Babu.
Answer: Parimal Ghose knew a great deal of things about Bepin Babu. He presented the following to support his brag-
ü   Bepin Babu had an accident near Hudroo falls and got a cut on his right leg.
ü  Bepin Babu, preferred food by bawarchi.

ü   Bepin Babu’s wife died 10 years before his Ranchi trip in, 58.
ü   Bepin Babu’s brother died insane and that is why Bepin Babu did not want to visit the mental asylum in Ranchi.
      

4.   Why did Bepin Babu worry about what Parimal Ghose had said?

Ans.      Bepin Bapu was in utter state of dilemma whether he had really lost his mind or Parimal Ghose was wrong. Parimal Ghose really knew a great deal about his habits, personal life, wife’s death, brother’s insanity and so on. Only a close and intimate person could know these. But at the same time Bepin Babu could not rationalize the fact that he had only forgotten the trip to Ranchi and every other thing is same.

5. How did he try to decide who was right – his memory as Parimal Ghose?

Ans.      Bepin Babu tried to check the people who were supposed to have link with the Ranchi trip. First he thought to write to Haridas Bagchi. But as Haridas Bagchi was in Japan, he asked Dinesh Mukherjee about the trips. Dinesh Mukherjee increased his duality as he made a positive statement for Ranchi Trip. To affirm the matter, he asked Chunilal who even hinted about Bepin Babu’s memory loss. At last Bepin Babu decided to have a trip to Ranchi to ascertain his dual mind.

6.   Why did Bepin Babu hesitate to visit Mr. Mukherjee? Why did he finally decide to phone him?

Ans.      Bepin Babu was well aware about the bitter censures of Dinesh Mukherjee. If he really had lost his memory, Dinesh Mukherjee would pinch him with nasty sarcasm which would make him embarrassed. Bepin Babu tried to avoid the talks of Parimal Ghosh. But he really did circumvent in the head of Bepin Babu. To clear his confusion at last Bepin Babu decided to phone Dinesh Mukherjee.

7.   What did Mr. Mukherjee say? Did it comfort Bepin Babu or add to his worries?

Ans.      Dinesh Mukherjee, a part of Chunilal’s psychological game play, confirmed Bepin Babu that apart from going to Krishnanagar, he had been to Ranchi and as a companion of Bepin Babu himself.

     Bepin Babu was atmost traumatized, when Dinesh Mukherjee said so. He was in a state of total mental imbalance. He got so much worried that he could eat his lunch and everything seemed to him irritating.

8.   Who was Chunilal? What did he want from Bepin Babu?

Ans.      Chunilal was a friend of Bepin Babu since their schooling.

     Chunilal was having bad patch in his life. His economical situation was at the bad end and did not allow him to have good go in the life. He expected Bepin Babu, a friend him to arrange a job for him.

9.   Why was Dr. Chanda Puzzled? What was unusual about Bepin Babu’s loss of memory?

Ans.      Dr. Chanda was bewildered firstly for the unique case of Bepin Babu. Secondly to Dr. Chanda, this case of beyond his area of expertization.

     The most unusual part of Bepin Babu’s lapse of memory is he remembers every part of his life precisely, but he has only forgotten the part of going to Ranchi.

10. Had Bepin Babu really lost his memory and forgotten all about a trip to Ranchi?

Ans.      Bepin Babu had never been to Ranchi. So there is no question of forgetting about it. He was the victim of psychological game playing by his friend Chunilal who to revenge the unfeeling behavior of Bepin Babu created the storoy of his going to Ranchi. Of course, Parimal Ghose, and Dinesh Mukherjee were the part of the planning. When he went to Ranchi, he was sure that he had never been to Ranchi.

11. Why do you think Chunilal did what he did? Chunilal says he has no money; what is it that he does have?

Ans.Chunilal expected a friend to help a friend in need. He expected Bepin Babu to manage a job in his tough time. According to him it was possible for Bepin Babu. But Bepin Babu behaved rudely with him and forced chunilal to go for a revenge.

     Chunilal did not have money, but he had rich power of imagination. He applied his imaginative power to plot a psychological game playing against Bepin Babu to punish him for the same.

You May Also like -

Written By Badal Paul
The author is a passionate blogger, writer and educationalist. This blog is created to ease troubles of the Cbse students. The author holds multiple blogs and the writer of the Novel KALCHAKRA, OOM AND THE CHOSEN FIVE.