Thursday, 26 September 2013

GOPAL AND HILSA FISH –CLASS-VII-CBSE-ENGLISH-TEXTBOOK ANSWERS



Textbook Question (Working with the text)

Question 1. Why did the king want no more talk about the hilsa-fish?

Answer: It being the season of hilsa, fish everybody in the king’s kingdom talked about nothing but hilsa fish. Talks in excess about hilsa fish made the king annoyed and tedious. He grudged saying that no one could stop people talking about hilsa fish. So, he hated people who talked about hilsa fish.

Question 2. What did the king ask Gopal to do to prove that he was clever?

Answer: Considering the fact that no one could stop people the crazy talks about the hilsa fish, the king threw a challenge to Gopal to buy a huge hilsa fish and bring it to the palace without anyone asking anything about hilsa fish. And if he is able to accomplish the challenge, he will be rewarded.

Question 3. What three things Gopal do before he went to buy his hilsa-fish?

Answer: Being a cunning and quick witted person, Gopal had exceptional understanding about the psychology of the people. He prepared himself in accordance to it.
He got his face half shaved .Then he smeared himself with ash and wore disgraceful rags.

Question 4. How did Gopal get inside the palace to see the king after he had bought the fish?

Answer: After Gopal had bought the fish, he came to the place gate triumphantly and wanted to see the king .But he guards puzzled with his disguise and disgraceful look, did not allow him to meet the king .At this Gopal began to dance and sing loudly .When the king heard the crazy singing of person, He asked his men to bring the person before him.

Question 5. Explain how no one seemed to be interested in talking about the hilsa-fish which Gopal had bought.

Answer: To the common people, most interesting thing was the ridiculous and crazy appearance of Gopal and to them the hilsa fish was very common. Most of the people thought him to be mad .Some people thought him to be comical and some thought him to be a mystic. They discussed only about his appearance because they were fully engrossed and attracted to his appearance.

Question 6. Write 'true' or 'false' against each of the following sentences.

(i) The king lost his temper easily.
 (TRUE)
(ii) Gopal was a madman.
(FALSE)
(iii) Gopal was a cleaver man.
 (TRUE)
(iv) Gopal was too poor to afford decent clothes.
(FALSE)
(v)The king got angry when he was shown to be wrong.
(FALSE)

Textbook Question (Working with language)

Question 1. Notice how in a comic book, there are no speech marks when characters talk. Instead what day say is put in a speech 'bubble', However, if we wish to repeat or 'report' what they say, we must put it into reported speech.
Change the following sentences in the story to reported speech. The first one has been done for you.

(i) How much did you pay for that hilsa?
Ans-(i) The women asked the man how much he had paid for the hilsa.

(ii) Why is your face half-shaven?
Ans- Gopal’s wife asked him why his face was half-shaven.

(iii) I accept the challenge, Your Majesty 
Ans- Gopal told the king that he accepted the challenge.
 (iv) I want to see the king.
Ans- Gopal told the guards that he wanted to see the king.

(v) Bring the man to me at once
Ans-The king ordered the guard to bring the man to him at that moment..

Question 2. Find out the meaning of the following words by looking them up in the dictionary. Then use them in sentences of your own.

challenge mystic comical courtier smearing

Answer: 

(i) Challenge
Meaning- To call or summon someone to engage in any contest, as of skill, strength etc.
Use in sentence - space exploration offers a challenge to human kind.

(ii) Mystic
Meaning- A person who seeks by contemplation and self-surrender to obtain unity with or absorption into the Deity or the absolute.
Use in sentence- A mystic is believed to possess true knowledge.

(iii) Comical
Meaning- producing laughter; amusing; funny.
Use in sentence- Birbal was unparallel in term of being comical

(iv) Courtier
Meaning- A person who attends a royal court as a companion or adviser to the king or queen
Use in sentence- Touchstone is one of the ideal courtiers.

(v) Smearing
Meaning- To spread or daub an oily greasy substance.
Use in Sentence- Saints smear ashes to perform religious practices.



You may also like-

Written By Badal Paul
The author is a passionate blogger, writer and educationalist. This blog is created to ease troubles of the Cbse students. The author holds multiple blogs and the writer of the Novel KALCHAKRA, OOM AND THE CHOSEN FIVE.