Friday, 23 June 2017

EXTRA QUESTIONS AND ANSWERS OF THE KITE CBSE CLASS VI ENGLISH


1.      How does a new kite look like in the blue sky?

Ans: With its superb colors and perfect look it looks bright in the contrast of the blue sky.

2.      How is the kite like a ship? Describe after the poet.

Ans: The poet compares the kite with a ship. As a ship with its sail soars on the vast water, similarly the kite also with one sail soars high up in the sky.

3.      When does a kite become ugly?

Ans: The poet says that the kite becomes a raggeder thing when it flaps on a string in the top of a tree, it gets totally torn and ugly.


FOR TEXTBOOK ANSWERS AND SOLUTIONS OF “KITE”
Read More

Wednesday, 21 June 2017

Extra Questions and Answers of The Tiny Teacher | CBSE CLASS VII(7) ENGLISH | AN ALIEN HAND ,THE SUPPLEMENTARY BOOK


1.                   What surprising fact do we get to know at the beginning of the story?

Ans: - At the outset we are told how of all tiny animals ant is the tiniest but wisest insect.  The people who have kept them as pets and observed their activities very closely, they have concluded ants to be very hard working and intelligent creature.

2.                    How do ants communicate with each other?

Ans: - Ants do not communicate like the humans. They have their unique way of communication.  An ant uses its feelers or antennae to talk to other ants by passing messages through them. We can find a row of ants moving upon down the wall. Each ant greets all the others coming from the opposite direction by touching their feelers.

3.                   What are the common kinds of ants?

Ans: - Ants are of various types. But if we have to divide them in common groups, we shall find that the commonest among them are black or red ones.

4.                   Describe an anthill.

Ans: - Ants live in their comfortable homes called ‘nests’ or ‘anthills’. Each anthills have hundreds of rooms and passages. In these rooms stay grubs, workers, soldiers, cleaners and others. Queen ants stay in one of the rooms and lay eggs. Besides, some of the rooms are used as storehouses to keep food.

5.                   How do different ants live in the anthills?

Ans: - Various types of ants live in the anthills. There is queen ant living in the anthills and lay eggs. There are grubs which live in rooms which are called the nurseries.  Worker ants live in reserved quarters. They spend most of their time searching food. There live the soldier ants which protect the other ants. There even live the cleaner ants doing their responsibility of cleaning.

6.                   How do ants live disciplined, intelligent, peaceful and brave life?

Ans: - Ants are the most disciplined living beings in the earth. In the anthill lives many types of ants but they only accomplish their duty properly and never interfere in other works at all. Workers ants never tried to live in the soldier’s house. No soldier has ever gone out for searching food. No worker or soldier or cleaner has ever harmed a grub.  So the ants lead a very peaceful life. Each of the ants does its share of work intelligently and bravely and never fights with other members of the group.

7.                   Tell us about the wedding flight of the queen ant?

Ans: - The queen is the mother of the entire population of the colony. It lives for about fifteen years. It has a pair of wings, but bites them off after its ‘wedding flight’. This flight takes place on a hot summer day. The queen leaves the nest and goes out to meet a male ant, or drone, high up in the air. On its return to earth, it gets rid of its wings and then does nothing but lay eggs.
8. How do other ants take care of the grubs?

Ans: - After hatching the eggs, of the green ant grubs come out. All other ants now take care of the grubs until maturity. Soldiers guard the grubs. Workers feed and clean them and also carry them about daily for airing, exercise and sunshine. Two or three weeks later, grubs become cocoons and lie without food or activity for three weeks more. After this the cocoons break and perfect ants appear.

8.                   How are the new born ants taught for the big world of works?

Ans: - After the cocoons break and perfects ants come out, it is the time for the ants to be trained and taught. New ants learn their duties from old ants as workers, soldiers, builders, cleaners, etc. After a few weeks, training, the small ants are ready to go on into the big world of work.

9.                   Why do ants want some alien creatures to live in their nests?

Ans: - Anthills are not only the homes for ants but also for some other creatures like beetles, lesser breeds of ants and the greenfly .They do so because they smell pleasant to the ants’ senses ; others give sweet juices ; and some are just pets or play things like cats and dogs to human beings . Ants allow greenfly because greenfly is like the ants’ cow. The ants train it to give honey dew (like milk) with a touch of their antennae. They milk it just as we milk the cow.

10.               What could the humans learn from the ants?


Ans: - In the reality we, the humans have not learned a thing from the ants. We could learn, hard work, sense of duty and discipline, cleanliness care for the young ones and above all, a firm loyalty to the land where we live.
Read More

Friday, 16 June 2017

Extra Questions and Answers on Tsunami | CBSE CLASS VIII ENGLISH | (HONEYDEW)


1.      What is a Tsunami?

Answer-Tsunamis are giant waves caused by earthquakes or volcanic eruptions under the sea. Out in the depths of the ocean, tsunami waves do not dramatically increase in height. But as the waves travel inland, they build up to higher and higher heights as the depth of the ocean decreases. The speed of tsunami waves depends on ocean depth rather than the distance from the source of the wave. Tsunami waves may travel as fast as jet planes over deep waters, only slowing down when reaching shallow waters. While tsunamis are often referred to as tidal waves, this name is discouraged by oceanographers because tides have little to do with these giant waves.

2.      Why did Ignesious give priority to taking his television set off the table?

Answer- When the wife of Ignesious felt an earthquake, she woke Ignesious up. Ignesious thought it just to be a common earthquake and he decided to protect his costly household appliances. He carefully took his television set off its table and put it down on the ground so that it would not fall and break.

3.      When the tremor stopped what did the family members of Ignesious do?

Answer- When the tremors stopped, they saw the sea rising. In the chaos and confusion, two of his children caught hold of the hands of their mother’s father and mother’s brother, and rushed in the opposite direction. He never saw them again. His wife was also swept away. Only the three other children who came with him were saved.

4.      Who was Sanjeev and how did Sanjeev sacrifice his life?

Answer- Sanjeev was a policeman, serving in the Katchall Island of the Nicobar group of islands. He somehow managed to save himself, his wife and his baby daughter from the waves. But then he heard cries for help from the wife of
John, the guesthouse cook. Sanjeev jumped into the water to rescue her, but they were both swept away.

5.      How was Meghna saved in the Tsunami?

Answer- Thirteen year-old Meghna was swept away along with her parents and seventy-seven other people. She spent two days floating in the sea, holding on to a wooden door. Eleven times she saw relief helicopters overhead, but they did not see her. She was brought to the shore by a wave, and was found walking on the seashore in a daze.

6.      Introduce us with Almas Javed and her family.

Answer- Almas Javed was ten years old. She was a student of Carmel Convent in Port Blair where her father had a petrol pump. Her mother Rahila’s home was in
Nancowry Island. The family had gone there to celebrate Christmas.

7.       When Almas’s father felt the earthquake what did he do?

Answer- When the tremors came early in the morning, the family was sleeping. Almas’s father saw the sea water recede. He understood that the water would come rushing back with great force. He woke everyone up and tried to rush them to a safer place.

8.      How was Almas’s family killed in the Tsunami?

Ans- When the earthquake woke Almas’s father , he tried to rush the family members  to a safer place. As they ran, Almas’s grandfather was hit on the head by something and he fell down. Almas’s father rushed to help him. Then came the first giant wave that swept both of them away. Almas’s mother and aunts stood clinging to the leaves of a coconut tree, calling out to her. A wave uprooted the tree, and they too were washed away.

9.      How was Almas saved in the Tsunami?

Answer- When Almas’s other family members were washed away, Almas saw a log of wood floating. She climbed on to it. Then she fainted. When she woke up, she was in a hospital in Kamorta. From there she was brought to Port Blair. The little girl does not want to talk about the incident with anyone. She is still traumatised.

10.  Who is Tilly Smith? Tell us about her family. Where did they go to spend their holidays?

Ans- Tilly Smith was a ten-year-old schoolgirl from South-East England.
. Tilly’s parents were Penny and Colin Smith. She had a sister of seven years old.
The whole Smith family had been to Thailand .They were celebrating Christmas at a beach resort in southern Thailand.

11.  How did the Geography lesson of Tilly Smith help her to understand the impending Tsunami?

Ans- When Tilly saw the sea to slowly rise, and start to foam, bubble and form whirlpools, her mind kept going back to a geography lesson she had taken in England just two weeks before she flew out to Thailand with her family. She remembered that she had seen this in class in a video of a tsunami that had hit the Hawaiian Islands in 1946. Her geography teacher had shown her class the video, and told them that tsunamis can be caused by earthquakes, volcanoes and landslides.

12.  How did Tilly react when she realized that a Tsunami was about to rush upon them? How was the reaction of her Mother?

Answer- When Tilly realized that the strange behaviour of the sea was because of an impending Tsunami, Tilly started to scream at her family to get off the beach. She talked about an earthquake under the sea. She got more and more hysterical. Her mother Penny said that she didn’t know what a tsunami was. But seeing her daughter so frightened, she thought something serious must be going on. And they left the sea beach immediately.

13.  What happened after Tilly and her family left the sea beach?

Ans- After the hysterical behavior of their daughter, Tilly’s parents took her and her sister away from the beach, to the swimming pool at the hotel. A number of other tourists also left the beach with them. Then it was as if the entire sea had come out after them. Then they ran for safer place.
The family took refuge in the third floor of the hotel. The building withstood the surge of three tsunami waves. If they had stayed on the beach, they would not have been alive.

14.  Give some examples to show that animals knew beforehand about the Tsunami.

Ans- The behaviours of the animals show that as if they realized about the impending Tsunami. Before the giant waves slammed into the coast in India and Sri Lanka, wild and domestic animals seemed to know what was about to happen. They fled to safety.
According to eyewitness accounts, elephants screamed and ran for higher ground; dogs refused to go outdoors; flamingoes abandoned their low-lying breeding areas; and zoo animals rushed into their shelters and could not be enticed to come back out.

15.  Do animals have sixth sense?

Ans- Whether animals are having sixth sense is a debated matter. However the incidents during Tsunami hints at that the animals have sixth sense. The giant tsunami waves that rolled through the Indian Ocean killed more than 150,000 people in a dozen countries; but not many animals have been reported dead. Many people believe that animals possess a sixth sense and know when the earth is going to shake. Some experts believe that animals’ more acute hearing helps them to hear or feel the earth’s vibration. They can sense an approaching disaster long before humans realise what’s going on.

16.  Give some examples that show that animals sensed about Tsunami and could save themselves.

Answer- The incidents show that animals sensed about Tsunami and could save themselves.
·         Along India’s Cuddalore coast, where thousands of people perished, buffaloes, goats and dogs were found unharmed.
·         The Yala National Park in Sri Lanka is home to a variety of animals including elephants, leopards, and 130 species of birds. Sixty visitors were washed away from the Patanangala beach inside the park; but no animal carcasses were found, except for two water buffaloes.
·         About an hour before the tsunami hit, people at Yala National Park had observed three elephants running away from the Patanangala beach.

17.   How was the Srilankan gentleman saved by his two dogs?

Answer- The story of the Srilankan gentleman shows that his dogs perhaps for their sixth sense saved his life. The Srilankan gentleman living on the coast near Galle said that his two dogs would not go for their daily run on the beach. They are usually excited to go on this outing. But on that day they refused to go, and most probably saved his life.





Read More

Thursday, 15 June 2017

EXTRA QUESTIONS ON "A TALE OF TWO BIRDS" CBSE CLASS 6 ( VI) ENGLISH


1.                  How was the life of the birds before the storm?

Ans: - In a forest there lived a bird and her two new-born babies. They were in utmost happiness. They had a nest in a tall shady tree and there the mother bird took care of her little ones day and night.

2.                  What happened to the birds in the storm?

Ans: - The happy family of the bird was destroyed by a storm. One day the big storm, thunder, lightning and rain and the wind blew down many trees along with the tall tree in which the birds lived. During the storm a heavy branch hit the nest and killed the mother bird. The baby birds were fortunate. The strong wind blew them away to the other side of the forest.

3.                  Where did the two baby birds fall in the heavy storm?

Ans: - Due to heavy storm the baby birds were blown away in the other side of the forest. One of the birds came down near a cave where a gang of robbers lived. The other bird landed outside a rishi’s ashram a little distance away.

4.                  How did the King get lost in the forest?

Ans: - Once, the King of the country came to the forest to hunt. He saw a deer and rode after it. It ran deep into the forest. The king also chased and lost his way. He was then unable to understand where he was.

5.                  How did the king reach the cave?

Ans: - Having lost his way in the forest, the king continued to ride on for a long time till he came to the other side of the forest. He was very tired by then. He got off the horse and sat down under a tree that stood near a cave.

6.                  What did the bird near the cave say seeing the king?

Ans: - When the king got off the horse and sat down under a tree which stood near a cave, suddenly he heard a voice cry out, “Quick! Hurry up! There is someone under the tree. Come and take his jewels and his horse. Hurry, or else he will slip away.”

7.                  How did the king react to what the bird uttered?

Ans: - When the King heard the bird utter those words, he was amazed. But he did not know the speaker. He looked up and saw a big, brown bird on the tree under which he was sitting. He also heard faint noises issuing the cave. He quickly got on to his horse and rode away as fast as he could.
 



8.                  What did the bird near the rishi’s ashram say to the king?

Ans: - When the king reached rishi’s ashram, tied his horse and sat down under the shade of a tree, he heard a gentle voice announce, “Welcome to the ashram, Sir. Please go inside and rest. The rishi will come back soon. There is some cold water in the pot. Please make yourself comfortable.” On searching, the King found a big brown bird in the tree.

9.                  Write down in your words the conversation between the bird in the rishi’s ashram and the king.

Ans: - When the bird in the rishi’s ashram greeted and welcomed the king heartily, the king looked up and found a big bird in the tree. The king was amazed and said that the bird looked like the other bird outside the cave. At this the bird replied, “You are right, sir. He is my brother but he has made friends with robbers. He now talks as they do. He does not talk to anyone more.”

10.              What did the rishi say on seeing the king?

Ans: On seeing the king the rishi said, “Welcome Sir, Please cone inside and make yourself at home. You look tired. Rest for a while. Then you can share my food.”

11.              What did the king say the rishi about the birds and what did the rishi reply?

Ans: The king had experienced the two birds with two different types of behaviour. He told the rishi the story of the two birds and how each had behaved so differently though they looked alike. The rishi replies, “The forest is full of surprises.”

12.              How did the rishi explain the two birds and their behaviour?

Ans: The rishi aptly explained the behaviour of the two birds. He said, “After all, one is known by the company one keeps. That bird has always heard the talk of the robbers. He imitates them and talks about robbing people. This one has repeated what he has always heard. He welcomes people to the ashram”.

13.              What do you learn from the story?


Ans: This story is a didactic one in true sense. The story shows how our company affects us our mind set and behaviour. As the bird near the cave lived with the robbers, so it acquired the behaviour of the robbers. And the bird which lived near the rishi’s ashram acquired pleasant and gentle behaviour like the rishi. So we must be conscious while choosing our company. We must avoid bad company and choose the good one to be good.  
Read More

Tuesday, 13 June 2017

QUESTION BANK ON -NOT MARBLE, NOR THE GILDED MONUMENTS – SONNET-55 CBSE CLASS X ENGLISH



(A) Read the following extract and answers the questions carefully.

(1)     “Not………….powerful rhyme.”
          (a)     What is meant by ‘marble’?
          (b)     Explain – ‘Gilded Monuments’.
          (c)      Whose monuments are referred here?
(d)     Give an example of Enjambment from the above lines.

(2)     “…….shall outlive this powerful rhyme.”
          (a)     What do you understand by outlive?
          (b)     What will be out lived?
          (c)      What will outlive?
          (d)     What is the powerful rhyme.

(3)     “But you shall shine…….sluttish time.”
          (a)     Who is meant by ‘you’?
          (b)     What is meant by ‘in these contents’?
          (c)      What do you understand by ‘upswept stone’?
          (d)     What is the time sluttish?

(4)     “when….overturn.”
          (a) Give an example of Alliteration from the above lines.      
          (b)     Give an example of Inversion from the above lines.
          (c)      Why is the war said to be wasteful?
          (d)     How will the statues be overturned?

(5)     “And……masonry.”
          (a)     What is meant by ‘broils’?
          (b)     Explain – ‘Root out’.
          (c)      What is work of masonry?
          (d)     Give the rhyme scheme of the poem?

(6)     “Nor……..your memory.”
          (a)     Whose memory is meant here?
          (b)     Who is ‘mars’?
          (c)      What is ‘the living record’?
          (d)     How is the record a living one?

(7)     “Gainst….pace forth.”
          (a)     How will the sonnet defeat death?
          (b)     What is meant by ‘oblivious enmity’?
          (c)      Who will pace forth?
          (d)     What is meant by pace forth?

(8)     “Your praise….posterity.”
          (a)     Whose praise is meant?
          (b)     Give an example of Alliteration from the above lines.  
          (c)      What is meant by ‘room’?
          (d)     What is meant by ‘Posterity’?

(9)     “That………..ending doom.”
          (a)     What is meant by ‘ending doom’?
          (b)     What is meant here by ‘That’?
          (c)      Why did the poet use ‘wear’?
          (d)     Explain – “this world”.

10.     So, till the…………lover’s eyes.”
          (a)     What is ‘judgment’?
          (b)     Explain – “yourself arise.”
          (c)      Explain – ‘you live in this’.
          (d)     Who are the lovers?

(B)     Answer the following questions in about 30-40 words each.

          (a)     Consider the poem as a didactic one.
          (b)     How did Shakespeare present ‘Time’ in sonnet-55?
          (c)      How will the friend of Shakespeare be alive till ending doom?
(d)     What hurdles did Shakespeare state that will by defeated by his sonnet.
(e)      How did Shakespeare immortalize his friend’s memory?
(f)      How is ‘ending doom’ presented by Shakespeare?
(g)     How is time and timelessness presented in the poem?
(h)     Explain the structure of the sonnet-55.
(i)      How is sonnet-55  a sonnet?
(j)      Explain the first stanza of the poem.

(C)     Answer the following questions in about 100-120 words each.

a) “Shakespeare is successful in his assay of immortalizing his friend”-discuss.
b) How did Shakespeare defy time in sonnet 55?
c) Discuss the dominant themes used in sonnet 55?
d) How the figures of speeches are used in sonnet 55?


         
         


Read More

Saturday, 10 June 2017

QUESTION BANK ON 'Mirror' BY SYLVIA PLATH CBSE CLASS X ENGLISH


A.      Read the following extracts and answer the questions.

(1)     “I am silver and exact. I have no preconceptions.”
          (a)     Who is the speaker?
          (b)     Which poetic device is used in the whole poem?
          (c)      How is the speaker silver and exact?
          (d)     What do you understand by ‘preconceptions’?

(2)     “Whatever……….only truthful.”
          (a)     Explain – “Swallow Immediately.”
          (b)     Give an example of Antithesis from the following lines.
          (c)      What do you understand by ‘unmisted’?
          (d)     Explain – “I am not cruel, only truthful.”

(3)     “The eye………….opposite wall.”
          (a)     Why is the mirror referred as the ‘eye’?
          (b)     Why is the mirror referred as ‘Little God’?
          (c)      Why is the mirror four cornered?
          (d)     What do you understand by ‘meditate’ here?

(4)     “It is………………over and over.”
          (a)     What is meant here by ‘speckles’?
          (b)     How is the wall a part of the heart of the mirror?
          (c)      What is meant by flickers?
          (d)     Explain: -    “faces and darkness separate us over and over.”
         
5.       “Now I am……………really is.”
          (a)     Which poetic device is use in the first line?
          (b)     Why does the women bend?
          (c)      What is meant by ‘reaches’?
          (d)     Explain – “…what she really is.”

6.       “Then…………….faithfully.”
          (a)     What did she do before?
          (b)     Why are the ‘candles’ and ‘the moon’ referred as liars?
          (c)      Give an example of Alliteration from the second line.
(d)     What is meant by – “I see her back”?

7.       “She rewards…………to her.”
          (a)     What is meant by ‘rewards’?
          (b)     What is meant by ‘agitation’?
          (c)      Give an example of Alliteration from the above lines.
          (d)     Why is the speaker important to her?

8.       “She…………darkness.”
          (a)     Who is ‘she’ here?
          (b)     Give an example of Antithesis from the following lines.
          (c)      Why does her face replace the darkness?
          (d)     Which darkness is meant here?

9.       “In me, she………..a young girl.”
          (a)     What is meant here as ‘me’?
          (b)     Who is ‘she’ here?
          (c)      What is meant here as ‘drowned’?
          (d)     Who is the young girl here?

10.     “……and in me……terrible fish?”
          (a)     Who is the ‘old woman’?
          (b)     Name the poet of the poem?
          (c)      Which poetic device is used in the last line?
          (d)     Explain – “Terrible fish”.

(B)     Answer the following questions in about 30-40 words each.

          (a)     What qualities of the mirror are reflected in the poem?
          (b)     Why is the mirror called as the eye of little god?
(c)      How are the qualities of the mirror impossible to achieve for   human?
(d)     Bring out the relation between the mirror and the opposite wall.
(e)      What does the woman search and what does she get?
(f)      Why did the woman turn to the liars?
(g)     Why is the woman compared with a terrible fish?
(h)     How does the poem reflect time and timelessness?
(i)      Mirror reflects ‘feminism’ – Explain.
(j)      Consider the poem ‘Mirror’ a didactic poem.

C. Answer the following questions in about 100-120 words each.

a) “The poem ‘Mirror’ reflects feminism”- Discuss.
b) “Every living being is subject to decay decline and death”- Discuss.
c) “Mirror is the eye of the little god” –Justify the statement with reference to the poem ‘Mirror’.

d) “Humans succumb to time.” –How far is this line  reflected in the poem ‘Mirror’?
Read More